Inför SHL

Äntligen är det dags för Elitserien igen, eller SHL som det numera kallas. Vi tänkte gå igenom förutsättningarna innan serien drar igång.

Brynäs slutade på en 10:e plats, Men de utnyttjade nya play-in för att ta sig till slutspelet, där det snabbt tog stopp mot Skellefteå. Förstärker genom att ta in Nick Johnson från Växjö, som hjälpte dem ta guld. Anssi Salmela ska hjälpa laget med defensiven och få fart på power play. Laget tappar Bill Sweatt, Jonas Nordqvist och Niclas Andersén till den här säsongen. Om alla värvningarna faller väl ut och Bernhard Starkbaum fortsätter övertyga i målet så ska laget vara med och slåss om en slutspelsplats.

Djurgården slutade på 9:e plats och det blev stopp direkt mot Luleå i play-in. Man tappar den här säsongen en del del rutin där namn som Mikael Smuelsson, Joakim Eriksson och Michael Holmqvist nu inte längre finns i truppen. Man har istället tagit in Patrick Thoresen och Matt Anderson från KHL som starka offensiva nyförvärv. Tomi Sallinen och Linus Hultström ansluter även från Leksand, där de återfanns i topp 3 i lagets interna poängliga. I laget finns sedan tidigare Marcus Sörensen och Markus Ljungh som båda spelade upp Djurgården i SHL och slog igenom där förra säsongen. Det känns som att Djurgården har mer offensiv spets den här säsongen, men frågan är om Mikael Tellqvist kan bevisa att han håller än och visa att förra säsongens 11:e plats bara var ett olycksfall i arbetet. Djurgården har goda möjligheter att förbättra sin position från förra året, men då krävs det att defensiven fungerar som den ska.

Frölunda slutade 2:a i grundserien och åkte ut i semi mot Växjö. Till den här säsongen tappar man dock 4 spelare till Nordamerika, som försöker ta vägen till NHL genom AHL. Erik Gustafsson och Max Görtz är de mest tongivande av de spelarna. De får även tacka sin lyckliga stjärna att de inte tappar Andreas Johnson och Mattias Janmark också, då de skrivit kontrakt med NHL-lag, men är utlånade till Frölunda den här säsongen. Dessutom tappar man sin bästa poänggörare, Mathis Olimb, till Jokerit. Istället laddar Frölunda om. Johan Gustavsson, Henrik Tömmernes, Johan Sundström, Oliver Lauridsen, Spencer Abbott värvas in. Det är 5 spelare som spelade i AHL förra säsongen med godkända resultat. Trots förlusterna så känns det som att Frölunda kan bli starkare den här säsongen. De har en hel
del unga spelare som nu blivit ett år äldre och frågan är om inte Andreas Johnson kan ta ett steg till, men i så fall spelar han inte i SHL 2016/17.

Färjestad slutade 7:a, men missade i play-in och missade slutspel för första gången på 20 år. Den här säsongen ska de bli satsning på att se till att det inte händer igen. Lars Haugen och Jonas Holøs hämtas in från KHL, John Persson från AHL samt Magnus Nyström och Mikael Johansson återvänder. Ett tungt ansvar vilar dock på Milan Gulas att göra målen. Bara 5 spelare är kvar som gjorde minst 10 poäng förra säsongen och hoppet står till att nye Robbie Earl ska kunna bidra i offensiven. Det är dock stora luckor som ska fyllas, 4 av de 5 främsta i interna poängligan har försvunnit.

HV71 slutade 5:a och åkte ut i kvartsfinal mot Linköping. Efter säsongen har det varit turbulent kring laget och samtliga tränare har lämnat. Temat för HV71 är återvändare. Martin Thörnberg, Adam Almqvist, Simon Önerud och Oscar Sundh har alla återvänt till Jönköping. De ansluter till en trupp där Erik Christiensen är den store poängspelaren och där spelare som Ted Brithén, Mattias Tedenby, Teemu Laine och Björn Melin återfinns. Dessutom kommer Chris Abbott från Luleå och Ryan O´Byrne, som ska säkra upp defensiven. Laget tappar dock tongivande spelare som Mattias Karlsson och Calle Ridderwall samt profilerna Andreas Jämtin och David Petrasek. Frågan är hur all turbulens kring laget påverkat spelarna. HV71 har inte tagit sig förbi kvartsfinalerna de senaste 5 säsongerna, vi tror inte att det ändras den här säsongen utan skulle vi ge ett säsongstips för HV71 är det att de åker ut i kvartsfinal.

Karlskrona lyckades mot alla odds gå upp i SHL och till den här säsongen är de hårt nederlagstippade. De bygger vidare på den allsvenska truppen de hade förra säsongen. De har plockat Toni Kähkönen och Robin Gartner från Leksand samt fått in Linus Fernström, Anton Grundel och Riley Holzapfel som inte erbjöds de roller de ville ha i sina befintliga SHL lag. De överraskade genom att inte förlänga med spelare som Niklas Lihagen och Erik Thorell som varit nyckelspelare när de avancerade och tappade även Jonathan Pudas till Brynäs, men har annars behållt de spelare de vill. Vi tror dock att det kommer att saknas målskyttar i laget på den här nivån. Men med lite tur kan de klara sig från att behöva kvalspela för att stanna i SHL.

Linköping kom på 4:e plats i serien och gick till semifinal innan det roliga var slut. De får tillbaka Niklas Persson och har värvat Rhett Rakshani från Växjö. I laget finns sedan tidigare också Broc Little och Jonas Junland. Spelare som dock inte längre finns i laget är Magnus Johansson, Jaff Taffe, Jacob Micflikier och Mattias Sjögren. Linköping satsar sedan på Nordamerikaner med spännande meriter från AHL för att fylla upp förlusterna. Det är helt klart en trend att satsa på nordamerikaner med främst AHL meriter och de 4 transatlanterna som slutade i topp i poängligan är bevis på detta. Men alla spelare från AHL lyckas inte och det är viktiga spelare som ska ersättas. Linköping ska fortfarande vara med och slåss om slutspelsplatserna, men vi tror att de återfinns längre ner i tabellen är förra säsongen när det blir dags att summera.

Luleå slutade 8:a i serien och fick vara med fram till kvartsfinalerna. Under förra säsongen återvände Johan Harju och skrev långtidskontrakt med laget. Man har även tagit in högkvalitativa offensiva spelare i SHL som Bill Sweatt, Jacob Micflikier och Toni Rajala samt flera etablerade spelare för att fylla de luckor som finns i truppen. För luckor fanns det en hel del. Chris Abbott, Cam Abbott, Kristian Näkyvä, Per Ledin och Daneil Zaar har samtliga lämnat laget, det är de 5 bästa poängplockarna i den interna poängligan förra säsongen. Joel Lassinantti är dock kvar som ohotad etta på målvaksposten. Generellt sett är vi skeptiska till för stora förändringar i en trupp men vi måste erkänna att Luleå ställer ett spännande lag på isen den här säsongen. Det talas dock om att de ska ta guld och det tror vi i ärlighetens namn inte på.

Malmö bygger vidare på laget som gick upp som det har toppat med tunga offensiva nyförvärv som TJ Galiardi, Andreas Thuresson, Peter Mueller och Kent McDonell. Dessutom ansluter Oskar Alsenfelt från Leksand som tänkt målvaktsetta, även om han nog inte tvingas stå lika många matcher som i Leksand under säsongen. När det gäller backar har man värvat Derek Meech och Erik Andersson för att stärka offensiven. Vi tror inte att Malmö kommer att bli avsågade på något sätt men vi tror att det bästa de kan hoppas på att är lyckas knipa en 9:e eller 10:e plats och ta sig till play-in. Det är så klart under förutsättning att det inte kommer in tyngre nyförvärv under säsongen, för då kan de nog börja hoppas på en kvartsfinalplats.

Modo hade en fullständigt misslyckad säsong som slutade med att de fick kvalspela för att stanna i SHL. Nu har man rensat ordentligt i truppen efter fiaskot, tyngsta förlusten är Samuel Påhlsson vars rutin kan komma att saknas. Laget satsar på transatlanter 8 nordamerikaner har värvats in tillsammans med en kanadensisk tränare. Av dem har Byron Ritchie och Noah Welch tidigare visat vad de kan i SHL och övriga har tunga meriter från NHL, AHL och KHL. Maxim Lapierre och Ryan Whitney med sina meriter från NHL är de namnkunnigaste. Det är tydligt att Modo verkligen hakat på trenden att man ska ha gott om transatlanter för att vinna. Men frågan är om de inte slagit på lite väl stort? Men det är svårt att veta riktigt var Modo står och hur bra de kommer att vara över en hel säsong på stor rink.

Rögle gick upp till SHL genom att besegra Västerås i kvalet. Medan Malmö och Karlskrona bygger vidare på den trupp som tog dem upp känns det som att Rögle inte har riktigt samma lyx. De har tappat ett par spelare till andra SHL lag som de nog ville behålla och hade en del inlånade spelare. De stora nyförvären är de två slovakiska backarna Dominik Granak och Ivan Baranka. Dessutom har man värvat David Åslin från Leksand och Kelsey Tessier återvänder till Ängelholm. Dock finns det en del frågetecken kring offensiven och vilka som ska stå för målen. Vi har svårt att se något annat än att Rögle återfinns på någon av de två sista platserna i tabellen när det är färdigspelat.

Skellefteå vann, som vanligt, serien förra säsongen men förlorade finalspelet mot Växjö.
Som vanligt laddar de nu om för en ny säsong, men de får behålla ovanligt många nyckelspelare i laget. Stommen med spelare som Janne Pesonen, Erik Forssell, Andrew Calof och Tim Heed finns kvar och förstärks av att Jimmie Eriksson återvänder. Alexander Urbom återvänder även till Sverige från sina äventyr i AHL och KHL samt att man tar in Mattias Ritola från Leksand. De tyngsta förlusterna är Martin Sevc och Kirill Kabanov, men det känns som att Skellefteå fyllar upp luckan de lämnar efter sig. Skellefteå känns lika starkt som förra säsongen och det skulle inte förvåna oss om de återigen vinner serien.

Växjö överraskade genom att sluta 3:a i serien och besegra Skellefteå i finalen. De har kvar stora delar av laget som tog guld, men man har tappat flera nyckelspelare som Tomi Kallio, Nick Johnson, Noah Welch, Sebastian Erixon, Jani Lajunen, Rhett Rakshani och Jeff Tambellini. De ska ersättas av att Joakim Hilding återvänder samt att Ilkka Heikkinen och Richard Gynge ansluter från KHL. Det känns som att Växjö har förlorat en hel del kvalitet än så länge. Det finns fortfarande skickliga spelare i laget, men de spelare de tappat i kombination med att en viss mättnad kan uppstå i laget gör att vi tror att Växjö kan åka på en baksmälla efter guldet. De borde ta sig till slutspel, men väl där kan det ta slut snabbt.

Örebro tog en överraskande 6:e plats innan de åkte ut i kvarten mot Växjö. Till den här säsongen har man tagit in Jakub Petruzalek med meriter från KHL och satsar sedan på att hitta guldkorn i allsvenskan där man plockat till exempel Greg Squires från Oskarshamn. Man har tappat kanadensarna Jared Aulin och Brian Willsie som bidragit i offensiven förra säsongen och man har även förlorat Derek Ryan som vann poängligan i SHL förra säsongen. Örebro har dock kvar Julius Hudacek i mål, det faktum att han hade den bästa räddningsprocen i SHL förra säsongen var en bidragande orsak till framgången. Utan Derek Ryan som motor i offensiven tror vi inte att Örebro når samma framgångar nu. Vi tror att lag hamnar på någon av play-in platserna, alltså plats 7-10.

När det gäller vem som i slutändan står som SM-vinnare så går vi på det säkra spåret. Vi tror att Skellefteå återtar tronen igen och de 3,75 gånger pengarna som erbjuds på 24hbet känns som bra betalt.

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att visas. Nödvändiga fält är markerade *

*